Aftrek voor innovatie-inkomsten

Hoe kan ik ervan profiteren?

Wat houdt de innovatieaftrek in?

Zoom in op de vennootschapsbelasting Het nieuwe inkomstenbelastingregime ‘aftrek voor innovatie-inkomsten’ (of innovatieaftrek) vervangt de vroegere ‘belastingvrijstelling voor octrooi-inkomsten (octrooiaftrek) en heeft een breder toepassingsgebied. Via de innovatieaftrek kunnen vanaf 1 juli 2016 netto-inkomsten voortvloeiend uit een aantal auteursrechten voor 85% vrijgesteld worden van de vennootschapsbelasting of de inkomstenbelasting van niet-ingezetenen. Terwijl de octrooiaftrek beperkt was tot patenten, is de innovatieaftrek ook van toepassing op andere auteursrechten (AR), zoals onder auteursrecht beschermde software en plantentelersrechten. Bovendien kan, onder bepaalde voorwaarden, de verkoop van AR of diensten op basis van AR beschouwd worden als innovatie-inkomsten.

Onder auteursrecht beschermde software

Software, waaronder afgeleiden of aanpassingen, wordt beschouwd als beschermd onder auteursrecht indien die voortvloeit uit een onderzoeks- of ontwikkelingsproject of-programma binnen de betekenis van art. 275 ITC (Income Tax Code), in het bijzonder de vrijstelling voor de doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor kenniswerkers.

  Hoe kunnen wij u helpen?

  Om optimaal gebruik te maken van het belastingvoordeel voor innovatie-inkomsten moeten belastingbetalers de manier waarop ze hun activiteiten op het gebied van intellectueel eigendom (IE) organiseren, herbekijken. Leyton helpt u om de R&D-activiteiten die hiervoor in aanmerking komen te identificeren en ondersteunt u tijdens het hele proces bij de voorbereiding van de uitgebreide documentatie ter staving, gaande van de afbakening tot het voorbereiden, indienen en controleren van de documenten. Onze aanpak bestaat uit drie belangrijke stappen waarmee we belastingbetalers op dit vlak helpen.

   Het resultaat

   We streven ernaar – door middel van een bijzonder pragmatische aanpak – om uw bedrijf op een veilige en ideale manier van deze fiscale regeling gebruik te laten maken. Leyton combineert zijn fiscale expertise met de competenties van ervaren wetenschappers en technici voor een efficiënt en effectief resultaat.

    Drie belangrijke stappen waarmee we belastingbetalers op dit vlak helpen:

    *Het potentiële belastingvoordeel voor het bedrijf analyseren
    *Het Federaal wetenschapsbeleid om advies vragen (BELSPO)
    *Een fiscale ruling vragen aan de Belgische belastingautoriteiten

    Onze consultants inzake innovatieaftrek

    Charlotte Verwee

    Senior Tax Consultant – Master in Tax

    Jasper Van Hirtum

    Senior Innovation Consultant – Ph.D. in Mathematics

    Onze expertise


    Leyton in cijfers

    25

    Jarenlange ervaring

    40000

    Klanten

    Onze referenties

    Nalys
    COGGHE 1 CO
    cowboy
    gim
    vinci energies
    3d systems
    sanofi
    contec
    cargill
    zoetis
    total
    sopra steria
    alten
    deme
    engie

    Praat met onze specialisten in innovatievoordelen

    Contacteer ons arrow_outward arrow_outward